Přes Německo až do Paříže

V neděli 26. května v časných ranních hodinách jsme se mnozí francouzštináři a němčináři blanenského gymnázia za doprovodu p. Jakubcové, p. Lukášové a p. Pernicové vydali na cestu do Porýní s plánem pokračovat do Lucemburska a Francie. Po náročné cestě autobusem bylo naší první zastávkou univerzitní město Heidelberg s historickým centrem a vyhlídkou na všechny místní památky. Ve večerních hodinách jsme dorazili na ubytování u řeky Rýn v městečku Sankt Goar, které jsme si následující den po vydatné snídani prohlédli skrz naskrz. Poté jsme se vydali na plavbu výletní lodí po řece Rýn, která nám poskytla dechberoucí výhledy na pobřeží. Zakotvili jsme v přístavním městečku Rüdesheim. Pokračovali jsme k soše Germánie a následně do města Koblenz. Zde jsme se podívali na soutok Rýna a Mosely a také na sochu prvního německého císaře Viléma I. Po krátké prohlídce města jsme se vrátili na ubytování.
 

více fotografií...

 

Další den nás čekala dlouhá cesta směr Paříž se zastávkou v Lucemburku. Uchvátily nás zdejší hradby, zavítali jsme i na místa „s českými kořeny” - na náměstí Jana Palacha nebo k hrobce Jana Lucemburského v katedrále Notre-Dame.

 

 

Poslední dva dny zájezdu jsme strávili v Paříži. Celým městem nás provázely přípravy na blížící se letní olympijské hry - opravy, uzavírky, stavba tribun, maskoti. Počasí nám úplně nepřálo, i přesto jsme si hlavní město Francie díky nabitému programu užili. První den začal rovnou na Eiffelovce, asi nejznámějším symbolu Paříže. Dále nás čekala plavba po řece Seině s výhledem na nejznámější památky a typickou pařížskou architekturu. Prohlédli jsme si ulici Chapms-Élysées s její dominantou Vítězným obloukem. Den jsme zakončili v moderní čtvrti La Défense, která působila jako z jiného světa.

 

 

Poslední den byl pro nás tím nejnáročnějším z celého týdne. Začal u Petit Palais a Grand Palais, pokračoval přes náměstí Concorde, jemuž vévodí Obelisk, dále Tuillerijskymi zahradami až k Louvru. Možnost k nákupu se nám naskytla u bývalé tržnice Les Halles, odkud jsme pokračovali směrem k radnici Hôtel de Ville se zastávkou u Galerie moderního umění Georgese Pompidoua. Přes most jsme přešli na ostrov l’Ile de la Cité s jeho dominantou, katedrálou Notre-Dame, kde finišuje její rekonstrukce po ničivém požáru. Z latinské čtvrti plné památek jako Pantheon nebo Sorbonna jsme se metrem přesunuli na Montmartre s výhledem na celou Paříž od baziliky Sacré Coeur. Dokonce nám vysvitlo i sluníčko a objevila se duha. Lepší zakončení jsme si přát nemohli.

 

 

Celý zájezd jsme si i přes upršené nebe užili, chvíle v autobuse jsme si krátili různými aktivitami. Všichni jsme si domů odvezli krásné vzpomínky i zážitky a snad ještě hezčí fotografie z míst, která často vypadala jako z pohádky. Jsme moc rádi, že se pro nás tento zájezd podařilo zorganizovat a děkujeme všem paním učitelkám za jejich trpělivost. Snad se tento nebo jemu podobný zájezd bude opakovat i pro příští ročníky. Byla to totiž zábava!

Studenti francouzštiny a němčiny

 

Publikováno: 13.června 2024, F. Plaček
   
  So 29. 6. - Ne 1. 9. Hlavní prázdniny

 

 

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies