Dne 18. 5. 2012 se studenti předmětu ekologie a sexty A vypravili na kozí farmu do Šošůvky. Jako dozor jeli paní profesorka Z. Lukášová a pan profesor T. Matějka.
Farma dojných a kašmírských koz se nachází mezi rodinnými domy v Šošůvce. Provozuje ji rodina Sedlákova od roku 1990 a chová stopadesátihlavé stádo, jehož výběh tvoří zhruba
15 hektarů pastvin a luk.
Zajímavé je, že kozy si ve stádu udržují hierarchii a úspěšný chov vyžaduje statného kozla, kterého je každý rok nutné měnit. Koza nadojí v průměru 1,5 – 4,5 litru mléka denně, což představuje zhruba 6 % její váhy.
Mléko se zpracovává na sýry a tvaroh. Sýry jsou dodávány do obchodního řetězce a lze je také zakoupit přímo na místě. Protože jsme měli objednanou ochutnávku, mohli jsme vyzkoušet mnoho produktů včetně salámu s příměsí kozího masa. Potraviny se setkaly
s převážně pozitivním ohlasem.
Exkurze se všem líbila – dozvěděli jsme se něco nového o chovu koz a zpracování jejich mléka, mnoho z nás zjistilo, že kozí sýr není zase tak „smradlavý“, jak se říká, a navíc nám přálo i počasí.
Fotky naleznete zde.
Kateřina Kopřivová a Lukáš Molek, sexta A
Po 23. 12. - Pá 3. 1. | Vánoční prázdniny |
Čt 9. 1. 2025 | Konzultační den, 15:00-17:30 |
So 11. 1. 2025 |
Den otevřených dveří, 9:00-17:00 |