Druháci prozkoumali, co je za humny

Ve středu 10. 5. 2017 navštívili studenti 2.A a 2.B Rychtu v Krásensku (pracoviště školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka), kde pro ně byl připravený ekologický terénní program „Za humny“.

Program byl postaven na průběhu klasického vědeckého bádání a studenti si tak vyzkoušeli práci skutečného přírodovědce. Studenti si ve skupinách položili otázku, následně stanovili hypotézu a cíl svého bádání. Za využití rozmanitých technik zkoušeli přímo v terénu na svoji otázku odpovědět a hypotézu potvrdit. Některé výzkumné skupiny se zaměřily na ptactvo, jiné na suchozemský hmyz, na rostliny, na rozdíly mezi biodiverzitou lesa a louky, na znečištění vody nebo dokonce na výskyt vodních živočichů. Po cca 2 hodinách bádání dokázaly všechny skupiny na svou otázku popravdě odpovědět a vyvrátit či potvrdit svou hypotézu. Některá bádání byla přesnější, jiná méně, ale aspoň jsme si takto ujasnili, jak proveditelný byl daný výzkum a na co je třeba při bádání brát ohled.

I přes nepřízeň počasí se celá akce vydařila a odjížděli jsme s dobrou náladou a skvělým zážitkem. Navzdory chladnému počasí se někteří žáci nebáli obléknout brodící boty a vlézt do vody (a nevzdali se ani po té, co zjistili, že do některých bot nepatrně teče) a mohli jsme si tak naživo prohlédnout larvy jepic, vážek a chrostíků, plovatky, mladého čolka horského (získal jméno Eda) a další vodní živočichy.

Skoro to vypadá, že jsme naší výpravou do přírody konečně přivolali jaro smiley

Mgr. Alena Pernicová

 

Fotografie najdete zde.

 

 

 

Publikováno: 9.května 2017, F. Plaček
Pá 22. 11. Společenský večer absolventů, Dělnický dům, 20,00-02,00 hodin
Po 23. 12. - Pá 3. 1. Vánoční prázdniny

Čt 9. 1.

Konzultační den, 15,00-17,30 hodin

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: kancelar@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies