Step by step za titulem mistryně světa ve sportovním aerobiku

Ve dnech 26. až 28. října 2023 se v belgickém Gentu uskutečnilo Mistrovství světa ve sportovním aerobiku a fitness (FISAF). Česká výprava byla na šampionátu velice úspěšná a úžasného výsledku zde dosáhla i Anna Poláková, studentka 4.A Gymnázia Blansko.

Aničko, nejprve bych Ti chtěla pogratulovat k zisku zlaté medaile a titulu mistryně světa v kategorii duo a také k titulu 2. vicemistryně světa v kategorii trio.

 

 

Mohla bys prosím čtenářům přiblížit disciplíny, ve kterých jsi těchto úspěchů dosáhla?

Na titul mistrů světa jsme dosáhli v kategorii dvojic spolu s Jáchymem Hanákem za zlínský klub MV Team Univerzity Tomáše Bati, kde jsem byla tuto sezónu na hostování. Třetí místo jsme získali v kategorii trií za brněnský Oneclub.

 

 

Výkony soutěžících jsou velice vyrovnané, o vítězství rozhodují drobné detaily. Na co se rozhodčí zaměřují?

V panelu rozhodčích sedí 7 porotců a hodnotí se: technika, projev (proto úsměv J), choreografie a provedení (obtížnost prvků). Vedle známky, kterou soutěžícím udělí, zároveň přiřazují závodníkům i pořadí.

 

 

Kdy jsi s aerobikem začínala; jak často trénuješ?

S aerobikem jsem začala asi ve čtyřech letech. Už tehdy mě to velmi bavilo a chtěla jsem se tomu věnovat i nadále. Postupem času jsem se o aerobiku dozvěděla více a od roku 2016 trénuji v Brně. Následujícího roku jsem se zúčastnila prvního Mistrovství světa, kde jsme v pětičlenném týmu obsadili třetí místo.

Trénuji čtyřikrát týdně, většinou dvě hodiny. Na tréninky dojíždím do Brna a jednou až dvakrát týdně do Zlína.

 

 

Jak moc je obtížné skloubit studium a vrcholový sport?

Je to velmi náročné, hlavně letos v maturitním ročníku. Skloubení dvou sestav, každé z jiného města, je pro celý tým obtížnou záležitostí. Podat stoprocentní výkon na každém tréninku, závodech a poté ve škole je značnou zátěží. Je to krásný pocit, když se pak vše povede, jak má. Nebylo by to možné bez podpory celého týmu, rodičů, přátel a vstřícného přístupu ze strany školy, které patří velké poděkování.

 

 

Jaké jsou Tvé další cíle?

Mým největším snem už od malička bylo stát se mistryní světa. Každá sezóna je však velmi náročná, přes období covidu nikdo nemohl pořádně trénovat a bylo těžké se udržet v dobré kondici. Poté přišla spousta zranění, nemocí a těžký návrat zpátky na závodní plochu. Veškerá práce se v letošní sezóně vyplatila a na tento úspěch bychom chtěli navázat i v následujícím roce.

 

 

Ještě jednou Ti, Aničko, všichni gratulujeme a držíme palce nejen ve sportu, ale i ve studiu.


Mgr. Štěpánka Petříková

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 28.listopadu 2023, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies