Koncert Nezapomínáme na Ukrajinu

K tragickému výročí už dva roky trvající války na Ukrajině proběhlo na našem gymnáziu na přelomu února a ledna několik akcí, kterými studenti a učitelé chtěli vyjádřit solidaritu a podporu trpícím lidem na Ukrajině. Po promítání filmů a modlitbách v dřevěném kostelíku byl hlavním dnem pátek 15. března.

První dvě vyučovací hodiny Mgr. Martin Ocknecht z Paměti národa přednášel studentům 3. ročníku a maturantům z dějepisu na téma Ukrajinský boj za svobodu. Prošel historií Ukrajiny od Kyjevské Rusi až po moderní vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem a současnou válku.
 

 


Třetí vyučovací hodinu proběhl v tělocvičně koncert Nezapomínáme na Ukrajinu. Na něj si dvacet studentů a dva vyučující připravili pro studenty celého gymnázia pět písní. Koncert zahájili ukrajinskou tklivou písní Plyve Kača, která je dnes na Ukrajině hrána jako requiem za padlé vojáky. Po písni nás pracovnice charity seznámily s jejich prací s ukrajinskými uprchlíky na Blanensku. Druhou písní byla rychlá protifašistická píseň ze španělské občanské války Ay Carmela. Po písni nás přišla informovat zaměstnankyně centra pro cizince JMK a zároveň naše absolventka Julie Dumenko o situaci uprchlíků v Jihomoravském kraji. Následovala Krylova píseň Ukolébavka připomínající beznadějný život pod tyrany. V další přestávce nás pan Ocknecht z Paměti národa informoval o současné situaci na Ukrajině, kam jezdí se zdravotnickou pomocí Paměti národa. Zároveň uvedl pro tuto zdravotnickou pomoc i sbírku, která trvala od koncertu ve škole celý následující týden. Další píseň od B. E. Kinga Stand by me byla věnovaná všem válkou rozděleným mileneckým párům. V poslední přestávce nám zatančila rumbu naše studentka z Ukrajiny Dana Babych. Na Ukrajině se před válkou věnovala tanci na umělecké základní škole v Charkově. Tanec pěstuje dál i u nás v Brně a náš koncert tak obohatila nevšedním zážitkem. Koncert zakončili studenti ukrajinskou písní Červená kalyna. V optimistické písni se vždy opakovalo, že smutnou Ukrajinu opět rozveselíme.
 

 


Ke koncertu studenti opět vydali časopis Raport informující o současné situaci na Ukrajině. Děkujeme studentům, kteří od ledna nacvičovali písně, pomohli s technikou, organizací a časopisem. Ukrajině přejeme, aby na ní už brzo zavládl mír a svoboda.

Jaroslav Chrástecký

 

Publikováno: 8.dubna 2024, F. Plaček
  Po 29. 4. 1. náhradní termín přijímacích zkoušek
  Út 30. 4. 2. náhradní termín přijímacích zkoušek

  Út 30. 4.

Rodičovské sdružení

 

Kontakt

Gymnázium Blansko,
příspěvková organizace
Seifertova 13
678 01 Blansko

Tel.: 516 418 632
Fax: 516 418 632
E-mail: reditel@gymbk.cz
zobrazit na mapě

Banner EU
Copyright 2012 Gymnázium Blansko  |   Podmínky ochrany osobních údajů
Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas se zpracováním cookies